24 XI 1713 urodził się Laurence Sterne
Laurence Sterne - jeden z największych pisarzy angielskich, duchowny anglikański, twórca prądu literackiego zwanego sentymentalizmem. Znany jest przede wszystkim jako autor dwóch powieści: Życie i myśli Tristrama Shandy'ego (wyd. w 1760)...
czytaj więcej"Jeść!!!" – domaga się Jerzy Bralczyk w leksykonie na pozór kulinarnym. Nikt tak ze smakiem nie opowiada o języku polskim jak on: na ostro, na słodko, z nutą goryczy, delektując się każdym słowem. To książka, że palce lizać.
"Świat ma dla nas obrazy, dźwięki, zapachy i kształty – ale najważniejsze, żeby miał dla nas smak" – tym zdaniem znakomity językoznawca rozpoczyna ucztę, która zaczyna się od ananasa, a kończy na żurku. Bralczyk śledzi etymologię nazw owoców i warzyw, mięs i ryb, zup, napojów i innych składników sztuki kulinarnej, a kusząco brzmiące słowa są jedynie przystawką do dalszych rozważań językowych. Apetyt rośnie w miarę wertowania kolejnych stron.
Krótkie, niezwykle erudycyjne, a zarazem bezpretensjonalne eseje, odwołujące się do frazeologii, literatury, czasem i muzyki, są okraszone ilustracjami nie tylko poszczególnych posiłków, lecz także reprodukcjami dzieł malarskich. Skojarzenia wizualne – niekiedy oczywiste, innym razem zaskakujące (na przykład hasło "kisiel" opatrzone jest portretem Stefana Kisielewskiego, a "pulpety" to "Trzy Gracje" Petera Paula Rubensa) – przyprawione szczyptą (garścią?) humoru językowego tworzą oryginalny przewodnik kulinarno-lingwistyczny.
źródło: http://culture.pl
Konto klienta
Pomoc
Firma
Copyright by Arsenał 2022
code by Software house Cogitech
Komentarze