Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Koszystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane na Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.
Zamknij

Arsenał


23 XII 1896 urodził się Giuseppe Tomasi di Lampedu

Jako pisarz znany jest dziś dzięki jedynej swojej powieści. W dobie tzw. „śmierci powieści„, Lampedusa napisał powieść tradycyjną, z ducha dziewiętnastowieczną, powieść, którą od razu uznano za jedną z najwybitniejszych, jeśli nie najwy...

czytaj więcej
2015-06-18

Jadłospis à la Bralczyk

"Jeść!!!" – domaga się Jerzy Bralczyk w leksykonie na pozór kulinarnym. Nikt tak ze smakiem nie opowiada o języku polskim jak on: na ostro, na słodko, z nutą goryczy, delektując się każdym słowem. To książka, że palce lizać.

 

"Świat ma dla nas obrazy, dźwięki, zapachy i kształty – ale najważniejsze, żeby miał dla nas smak" – tym zdaniem znakomity językoznawca rozpoczyna ucztę, która zaczyna się od ananasa, a kończy na żurku. Bralczyk śledzi etymologię nazw owoców i warzyw, mięs i ryb, zup, napojów i innych składników sztuki kulinarnej, a kusząco brzmiące słowa są jedynie przystawką do dalszych rozważań językowych. Apetyt rośnie w miarę wertowania kolejnych stron.

 

Krótkie, niezwykle erudycyjne, a zarazem bezpretensjonalne eseje, odwołujące się do frazeologii, literatury, czasem i muzyki, są okraszone ilustracjami nie tylko poszczególnych posiłków, lecz także reprodukcjami dzieł malarskich. Skojarzenia wizualne – niekiedy oczywiste, innym razem zaskakujące (na przykład hasło "kisiel" opatrzone jest portretem Stefana Kisielewskiego, a "pulpety" to "Trzy Gracje" Petera Paula Rubensa) – przyprawione szczyptą (garścią?) humoru językowego tworzą oryginalny przewodnik kulinarno-lingwistyczny.

 

czytaj dalej

źródło: http://culture.pl

 

Komentarze

Aby dodać opinię należy się najpierw zalogować
Jeszcze nie dodano żadnej opinii

Copyright by Arsenał 2022

code by Software house Cogitech